onsdag 1 december 2010

Kosttillskott för marathonlöpare

Idag ska vi snacka kosttillskott. Ja! Du kan få i dig all den näring du behöver med vanlig mat MEN en proteinshake går snabbt att fixa till och snabbt att få i sig. Ta shaken innan du duschar (inom 20 minuter efter träning) och ät sedan ett ordentligt mål mat inom en timme efter träning. Med en shake kan du vara säker på att du får i dig just det som kroppen behöver efter träning. För mig är det en del av träningsrutinen (läs ritualen) att slänga i sig en shake efter. Det känns kul, det känns rätt! ;) Är du inte kock med stenkoll på vad alla livsmedel innehåller kan det vara värt att snegla lite på de kosttillskott som finns. Det är en djungel och det kan finnas bättre och sämre men här är några tips.

Utöver kosttillskott ska du alltid äta en varierad kost och minst tre riktiga mål mat per dag.


Kosttillskott lämpliga för löpträning:

1. En gainer för återhämtning direkt efter träningen t.ex. Star Nutrition - "Super Gainer Pro"
2. Ett proteintillskott för övriga mellanmål t.ex. 100% Egg Protein
3. Ett nattprotein som ger återhämtning och lugnande effekt under sömn t.ex. Star Nutrition - "Night Pro"
4. Multivitamin för immunförsvaret t.ex. Mivitotal plus (alt. premium)
5. Omega-3 för kärlhälsan och immunförsvaret t.ex. Udo's Oil 3-6-9 blend


1. En gainer tar du direkt efter träningen för snabb återhämtning. Du gör av med mycket energi under ett löppass och måste därmed tillföra energi direkt efter träning för att kroppen inte ska börja bryta ner muskler till energi. Mitt förslag på gainer är Super Gainer Pro. "Super" i namnet står här för att man kraftigt minskat mängden laktos (vassleprotein är en mjölkprodukt) - snällare för magen. Obs! Har du väldigt lätt för att gå upp i vikt eller satsar på att gå ner i vikt kan en gainer vara för mycket. Ät en banan efter träning och komplettera med ett rent vassleproteintillskott såsom "Whey-80" eller "Triple Whey Fuel". En gainomax ersätter både banan och proteinshake.

2. Äggprotein/kaseinprotein tar du vid de mellanmål som inte är i direkt anslutning till träning, t.ex. mellan frukost och lunch om du tränar på eftermiddagen. Äggprotein liksom kaseinprotein tillför aminosyror till musklerna i ett jämnt flöde under längre tid än vassleprotein. Välj äggprotein istället för kaseinprotein om du vill minska intaget av laktos. Även om du inte är laktosintolerant så blir kroppen känsligare för laktos i vuxen ålder och kan därför vara snällare för magen än kaseinprotein. Man får i det här fallet prova sig fram till vilken proteintyp som passar ens mage bäst.

3. Kvällsmålet: När du sover sker en stor del av muskeluppbyggnaden, då vill du innan sänggående ta ett kosttillskott som ger aminosyraflöde under en längre tid utan att du för den delen får svårt att sova. Det här ställer krav på vad du stoppar i dig eftersom matsmältningsapparaten är mindre aktiv under sömnen. Här kan "Night Pro" vara ett bra alternativ. Det innehåller kaseinprotein som absorberas långsamt under natten men även extra mycket av aminosyran tryptofan (aminosyror är proteiners byggstenar) som verkar lugnande genom att öka signalsubstansen serotonin (det s.k. sömnhormonet) i hjärnan.

4. Multivitaminer är för oss som "slarvar med grönsakerna" och används självklart för att stärka immunförsvaret. Alla som tränar vet att det värsta som kan hända är att bli sjuk eftersom det leder till ett ofrivilligt avbrott i träningen. Mivitotal är ett flytande multivitamintillskott som jag använt mycket och jag känner mig alltid piggare när jag använder det än när jag använder andra multivitaminer så jag kan starkt rekommendera detta kosttillskott.

5. Omega-3 är för oss som äter för lite fisk och du tar det för att gynna kärlhälsan och immunförsvaret.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter av kosttillskott i kombination med löpträning. Det finns till exempel de som tycker proteinet i maten räcker och bara kör med kolhydrattillskott efter löpträning, exempelvis "Vitargo Carboloader". Kommentera gärna!



Det blev ett lättare pass på 8 km idag. Det är bra för återhämtningen att få genomblödning i musklerna efter längre pass. Ett skönt pass i kylan och Nickelbacks "Dark Horse" i lurarna gjorde susen för löpsuget. Kroppen kändes stark och hel.

Imorgon blir det milen igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar